Shakaron makaron

Shakaron makaron

Kuchnia włoska jest modna od lat. Poznajemy ją dzięki pizzy, zakochujemy się w tiramisu, a później już tylko dopracowujemy przepisy z makaronem. Makaron to podstawa włoskiej kuchni! Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makaronu.

Jest smaczny, szybki i dostępny w każdym sklepie. Może być dodatkiem do zup, bazą do sosów i zapiekanek. Jedzą go mięsożercy i wegetarianie.

Warto jednak wiedzieć, że Włosi dużą uwagę skupiają na tym, aby do każdego dania dodawać odpowiednio przygotowany makaron. Cannelloni – duże rurki można nadziewać farszem, ale należy pamiętać, że nie gotujemy ich przed pieczeniem. Farfalle (kokardki) pasują do pomidorowych dań, nie mogą być jednak zbyt rozgotowane.

Fusilli – świderki – są najlepsze z mąki durum, Włosi najchętniej jedzą je z mięsnymi sosami. Lasagne, to makaron oraz potrawa z niego przygotowana – idealnie przyjaźni się z pomidorowo-serowymi sosami. Penne to makaronowe, skośne rurki, które pasują do wielu dań takich jak: zupy, sałatki, zapiekanki i gulasze.

Pamiętaj jednak, że każdy rodzaj makaronu w różnych zakątkach Włoch ma inna nazwę. To pozwoli ci uniknąć makaronowego rozczarowania.